dinsdag 5 september 2017

Kisir als maaltijdsalade

Kisir is een salade met als hoofdingrediënt bulgur en vindt zijn oorsprong in de Turkse keuken. De kisir heeft bij ons inmiddels al diverse keren op tafel gestaan. Deze variant is een maaltijdsalade en komt uit delicious. De salade is ook goed mee te nemen als lunch. In Turkije wordt kisir veelal als bijgerecht geserveerd.
Mooie combinatie overigens om een van oorsprong Turkse salade een Grieks-Cypriotisch kaasje mee te geven als ingrediënt. In de salade bijten ze elkaar in in ieder geval niet, de combinatie werkt erg goed. Koriander als vers kruid erdoor is favoriet.
Nodig voor 4 personen:
4 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
70 gram tomatenpuree
½ eetlepel gemalen komijn
300 gram fijne bulgur
2 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels extra vierge olijfolie
3 trostomaten
1 blikje kikkererwten (uitgelekt 225 gram)
sap en rasp van 1 (bio)limoen
blad van 2 bossen koriander, munt en/of platte peterselie, fijngesneden
225 gram halloumi
versgemalen chilivlokken

Bereiden:
Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui en knoflook 2 minuten. Schep de tomatenpuree en komijn erdoor en bak 1 minuut zachtjes mee.
Schep de bulgur erdoor. Schenk 400 ml heet water erbij en leg een deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat afgedekt 10 minuten wellen.
Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten en schud op een bord. Snijd de tomaten in kwarten, snijd de zaadlijsten eruit en dan in blokjes.
Roer de bulgur met een vork los. Schep de tomaat, kikkererwten en pijnboompitten door de bulgur. Voeg de extra vergine olijfolie, het sap en de rasp van de limoen en naar smaak verse kruiden erdoor. Bewaar de salade tot serveren in de koelkast.
Verhit de laatste 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de halloumi goudbruin in 3-4 minuten. Schep de halloumi door de kisir en breng op smaak met zout en chilivlokken. 
Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten