woensdag 27 september 2017

Pastasalade van orzo met tomaten en pesto

Op zoek naar een maaltijdsalade die je prima als lunch mee kan nemen naar het werk vond ik een recept in het Meat free monday kookboek wat als basis diende voor deze salade.
De pasta die in de originele salade gebruikt wordt is fregola sarda, een pasta uit Sardinië in de vorm van kleine bolletjes en met een licht nootachtige smaak. Helaas kon ik dit hier in de buurt niet kopen, dus daar moet ik nog eens naar op zoek.
Maar net terug uit Griekenland moest ik aan orzo denken en heb dit als pasta voor deze salade gebruikt. 
Doordat de salade pas de volgende dag als lunch gegeten werd, konden de smaken goed intrekken. Het resultaat was in ieder geval erg lekker!
Nodig voor 4 personen:
300 gram kerstomaatjes, gehalveerd
3 tenen knoflook, heel en ongepeld
1 theelepel fijne kristalsuiker
½ theelepel gedroogde oregano
5 eetlepels olijfolie
200 gram orzo
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
30 gram grof gescheurd basilicum
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
100 gram ontpitte Kalamata olijven, doormidden of grof gehakt
100 gram zachte geitenkaas
zout
versgemalen zwarte peper

Bereiden:
Verhit de oven tot 190°C.
Doe de tomaten en de knoflook in een braadslee. Bestrooi ze met wat suiker en de oregano, zout en peper en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie. Rooster ze 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn en beginnen te kleuren.
Kook de pasta beetgaar.
Maak intussen de pesto in een blender. Haal de knoflook uit de braadslee, druk de tenen uit de vliezen en maal ze met de pijnboompitten fijn. Voeg het basilicum en de overgebleven olijfolie toe en maal weer tot alles fijn is. Roer de parmezaan erdoor en zout en peper naar smaak.
Doe de warme pasta in een schaal en voeg de geroosterde tomaten en de olijven toe. Verkruimel de geitenkaas over de pasta en spatel de pesto erdoor. Serveer hem warm of koud. 
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten