vrijdag 10 november 2017

Kip piri-piri

Dit heerlijk pittige gerecht komt uit het boek Jamie in 30 minuten van Jamie Oliver. De kip piri-piri is zoals piri-piri moet zijn erg pittig! Je moet dus wel van pepers houden, anders is dit echt geen aanrader. Of je moet het gerecht met milde pepers maken, wij gebruikten rawits. Ik waande mij in ieder geval weer terug in Portugal, waar dit gerecht zijn oorsprong heeft.
Bij dit gerecht is het lekker om aangemaakte aardappels te serveren (gekookte gewone en zoete aardappels, licht geprakt en aangemaakt met verse koriander, beetje citroensap, olijfolie en wat verkruimelde feta). De aardappels met feta zijn een mooie tegenhanger voor de pittige kip. Nog een beetje rucolasalade erbij en de maaltijd is compleet.
Oh ja, er wordt citroenschil geraspt in dit recept dus gebruik liefst biologische citroenen!
Nodig voor 4 personen:

Voor de kip: 
4 grote kippendijen (liefst met vel en bot)
olijfolie
1 rode paprika
1 gele paprika
6 takjes verse tijm
koriander

Voor de piri-pirisaus: 
1 rode ui
4 teentjes knoflook
1 of 2 piri-piripepers
2 eetlepels zoet, gerookt paprikapoeder
2 citroenen
4 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels worcestersaus
een grote bos vers basilicum 

Bereiden:
Verhit de oven tot 200ºC. Zet een grote grillpan op hoog vuur.
Leg de kippendijen met het vel naar onderen op een plastic snijplank en maak een paar sneetjes in elk van de stukken vlees. Sprenkel er olijfolie over, strooi er zout en peper op en leg de dijen met het vel naar boven in de hete grillpan. Gril ze tot de onderkant mooi goudbruin is en keer ze dan om. 
Pel de rode ui en doe hem met de gepelde teentjes knoflook, de pepertjes, het paprikapoeder, de geraspte schil van de citroenen en het sap van 1 citroen in de blender. Doe er de witte wijnazijn, de worcestersaus, een flinke snuf zout en peper, het basilicum en een scheutje water bij, en hak het mengsel tot een gladde saus.
Snijd de paprika's in reepjes en leg ze in de grillpan. Draai het vuur iets lager en houd de reepjes paprika continu in beweging.
Schenk de piri-pirisaus in een passende braadslede. Leg er de reepjes paprika op en schuif ze een beetje aan de kant. Leg er de stukken kip bij. Strooi er de takjes tijm over en zet de braadslede ongeveer 10 minuten of tot de kippendijen gaar zijn in het midden van de hete oven.
Haal de kip uit de oven, strooi er een paar blaadjes koriander over en zet de braadslede op tafel. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten