zondag 3 december 2017

Calamares

Op de Utrechtse markt kocht ik een paar mooie inktvistubes om calamares te maken. Kinderlijk eenvoudig om te doen en zoveel lekkerder als de kant-en-klare calamares uit het vriesvak van de supermarkt.
Met een salade erbij heb je er een prima maaltijd aan. 


Nodig voor 2 personen:

450 gram schoongemaakte pijlinktvis
bloem, om te bestuiven
zonnebloemolie, om te frituren
zout
partjes citroen voor erbij
knoflookmayonaise

Bereiden:
Snijd de inktvis in ringen van 1 cm dik en snijd de grote tentakels doormidden. Spoel ze af en laat ze goed drogen op keukenpapier. Bestuif de ringen met een dun laagje bloem (zelf vind ik het altijd lekker om hier nog wat gedroogde kruiden aan toe te voegen als versgemalen zwarte peper en paprikapoeder, voeg geen zout toe aan de bloem, want inktvis wordt taai als je hem voor bereiding zout).
Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan tot 180-190°C, of tot een blokje brood er in 30 seconden bruin in kleurt. Voeg voorzichtig de inktvisringen toe – in gedeelten, zodat de temperatuur van de olie niet daalt – en frituur ze in 2-3 minuten goudbruin en knapperig; keer ze af en toe. Bak ze niet te lang, want dan wordt de inktvis taai en rubberachtig.
Neem de inktvisringen met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm in een warme oven terwijl je de resterende ringen frituurt.
Bestrooi de gefrituurde inktvisringen met zout en serveer ze gloeiend heet, gegarneerd met partjes citroen. Geef er een schaaltje knoflookmayonaise bij om ze in te dopen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten