zaterdag 3 februari 2018

Koolraapstamppot met rivierkreeftjes en zonnevis

Toen wij vanochtend over de Utrechtse markt liepen, zagen wij zonnevisfilets liggen. Nog niet eerder gegeten, dus een keertje uitproberen. De gebakken zonnevisfilets heb ik geserveerd bij een stamppotje van koolraap met rivierkreeftjes. Prima combi en heerlijke filets.
De zonnevis is zeker niet moeders mooiste, maar wel smaakvol. De vis kom je onder diverse benamingen tegen: sint-pietervis, zeehaan en spiegelvis. De Engelsen noemen hem John Dory, de Fransen St Pierre. Deze laatste naam vindt waarschijnlijk zijn oorsprong bij de zwarte vlek op de flank van de vis, die ook de vingerafdruk van Sint Petrus wordt genoemd.




Nodig voor 2 personen:
1 koolraap
500 gram licht kruimige aardappelen
1 theelepel tijmblaadjes
1 eetlepel gehakte bieslook
1 eetlepel mosterd
klontje boter
100 gram rivierkreeftjes
olijfolie
2 zonnevisfilets
beetje bloem
versgemalen zwarte peper

Bereiden:
Schil de koolraap en de aardappelen en snijd deze in blokjes van circa 1 cm.
Kook de koolraap en de aardappelen bij elkaar in één pan beetgaar.
Giet af en stamp ze grof. Roer de kruiden, mosterd en boter naar smaak door de stamppot en breng indien nodig verder op smaak met eventueel wat zout en peper. Schep de rivierkreeftjes voorzichtig door de stamppot.
Haal de zonnevisfilets door de bloem en maal er wat zwarte peper over.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de filets enkele minuten aan de ene zijde, draai ze om en bak nog 1-2 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets.)
Verdeel de stamppot over 2 borden en serveer de gebakken zonnevisfilets bij de stamppot.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten